Wie is als Hij?

Beschrijf jezelf eens in één woord. Mij lukt dat niet. Ik ben man, echtgenoot, vader, zoon, ondernemer, werkgever, filmmaker, christen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik denk dat dat bij jou niet anders is. Het kan gewoon niet. Maar vaak bij het omschrijven van God doen we dat wel. Hij is liefde of rechtvaardig, toornig of barmhartig.

Waanzinnig eigenlijk, dat we onszelf niet eens kunnen vangen in één woord, maar dat bij God wel proberen. Ik denk dat we daar mee moeten stoppen. Een beeld van God maken in je hoofd is als de hele oceaan in een glas stoppen. Dat kan helemaal niet en je doet Hem altijd te kort. Maar hoe dan wel?

Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door Mij. Als jullie Mij kennen zullen jullie ook Mijn Vader kennen, en vanaf nu kennen jullie Hem, want jullie hebben Hem zelf gezien.’  Johannes 14 vers 6 en 7

Johannes schrijft in zijn evangelie opmerkelijk veel over God als de Vader en hij schrijft ook deze quote van Jezus. Als we Jezus kennen, kennen we de Vader (=God). Johannes was de beste vriend van Jezus, kende Hem erg goed. Maar ook hij wordt regelmatig verrast door Zijn persoonlijkheid. Bijvoorbeeld in Openbaring 1 (vanaf vers 12), waar Johannes zijn ontmoeting met de opgestane Jezus beschrijft. Als hij Hem ziet schrijft hij in vers 17: 'Toen ik Hem zag viel ik als dood voor Zijn voeten neer. Maar Hij legde Zijn rechterhand op me en zei: ‘Wees niet bang.'

Waarschijnlijk is God veel groter dan we ooit kunnen bedenken of ervaren. Zelfs de eeuwigheid is niet genoeg om Hem te doorgronden. En dat is oké. We hoeven niet alles te begrijpen, want Hij is God en ik ben mens. Laten we dat accepteren, want dat maakt het wonder dat Hij contact zoekt, contact wil met mij als klein nietszeggend mensje alleen maar groter!

Veel zegen komende week!
Klaas van de Ketterij